MENU

NVKNF

Workshops

Workshopkeuze

De workshops vinden plaats op vrijdag. Je kunt aan vier van de acht workshops deelnemen. 
Je hoeft nu nog geen keuze te maken voor een workshop. Dat doe je pas op het congres in Lunteren.

Workshop 1

Casuïstiek en diagnostiek bij slaapstoornissen

Tijdens deze workshop zullen wij aan de hand van casuïstiek verschillende slaapstoornissen bespreken. Wij zullen ons met name richten op de (on)mogelijkheden van de aanvullende diagnostiek (zoals actigrafie, polysomnografie en MSLT) en de rol ervan binnen de huidige AASM-criteria.

Workshopleiding

Kristel Kasius & Arthur Kurvers

Workshop 2

Beeldvorming van de spieren met echo en MRI

In deze “eyes-on” workshop wordt stil gestaan bij de achtergrond en principes van echografie en MRI van de spieren. Daarnaast zal worden ingegaan op de diagnostische waarde van beide technieken en worden ziekte specifieke kenmerken bij verschillende neuromusculaire aandoeningen besproken. Ten slotte zijn de deelnemers zelf aan zet en leert u spieren te beoordelen met behulp van visuele analyse van spierechografie beelden.

Workshopleiding

Stephan Goedee & Juerd Wijntjes

Workshop 3

KNF-onderzoek bij bewegingsstoornissen

Een interactieve workshop met illustratieve voorbeelden die relevant zijn voor de klinische praktijk. Indicaties voor KNF-onderzoek bij bewegingsstoornissen zullen aan bod komen, met praktische tips voor de uitvoering en analyse. Na de workshop kent u de meerwaarde en beperkingen van KNF-onderzoek bij verschillende bewegingsstoornissen.

Workshopleiding

Martje van Egmond & Fleur van Rootselaar

Workshop 4

Botulinetoxine behandeling bij dystonie

Deze workshop richt zich op de botulinebehandeling bij dystonie: Blefarospasme, cervicale dystonie, taak specifieke dystonie of dystone tremor van de arm en dystonie van het been. Welke spieren injecteer je, welke hulpmiddelen kan je gebruiken voor spierselectie (EMG, PMG, echografie), en hoe doe je de behandeling?

Workshopleiding

Anke Snijders & Hans Koelman

Workshop 5

EEG bij encefalopathie en encefalitis

We bespreken aan de hand van casuïstiek verschillende oorzaken van encefalopathie en encefalitis waarbij het EEG bijdraagt aan diagnostiek en behandeling.

Workshopleiding

Alida de Gouw & Dirk Straver

Workshop 6

EMG en echo van schouder- en ademhalingsspieren

In deze workshop ga je aan de slag met het niet alledaagse onderzoek van de schouder- en ademhalingsspieren. Hoe verricht en interpreteer je EMG en echo bij deze spieren? Waar moet je op letten?

Workshopleiding

Judith Drenthen & Jonne Doorduin

Workshop 7

Zenuwecho en EMG: van living apart together naar samen op één kamer

Naast het EMG is zenuwechografie een belangrijke pijler geworden in de diagnostiek van aandoeningen van het perifeer zenuwstelsel. Beide onderzoeken worden nu vaak apart en complementair ingezet. Met de komst van nieuwe apparatuur wordt het mogelijk beide technieken direct te integreren en resultaten te integreren. In deze workshop willen we ingaan op de verschillen en overeenkomsten van EMG en zenuwechografie bij veel voorkomende aandoeningen van het perifeer zenuwstelsel en hoe deze technieken het best te combineren.

Workshopleiding

Selma Tromp & Luuk Wieske

Workshop 8

EEG in beeld. EEG-casuïstiek, uitdagingen & valkuilen.

In deze workshop duiken we dieper in het EEG. Aan de hand van verschillende casus verkennen we de dagelijkse praktijk waar verbazing en fascinatie vaak hand in hand gaan bij de interpretatie van complexe EEG-patronen. Interpretatie van deze EEG-patronen en fenomenen kunnen zelfs doorgewinterde professionals uitdagen en blijken niet altijd een eenduidig antwoord te hebben. Uiteindelijk doel van de workshop is om vanuit complexiteit enkele heldere inzichten en praktische handvatten te geven voor de interpretatie van EEG’s.

Workshopleiding

Sandra van der Salm & Danny Hilkman